
Talin Büyükkürkciyan
Özgeçmiş
Talin, İstanbul temelli bağımsız bir koreograf ve doğaçlama dans sanatçısıdır. Arnhem/Hollanda’daki Avrupa Dansı Geliştirme Merkezi’nde çağdaş dans ve koreografi eğitimini tamamladıktan sonra yurda dönüp kendi projelerini yaratmış, yurt içi ve yurt dışında çeşitli dans gösterilerinde diğer koreograflar ve dansçılarla iş birliği yapmıştır. 2002 yılından bu yana düzenli olarak öğretmenlik faaliyetini sürdürmektedir. Çatı- Çağdaş Dans Sanatçıları Derneğinin kurucu üyelerinden biridir. 2006 yılında başlattığı Transit-Istanbul Doğaçlama Günleri’nin iki yaratıcısından biridir. Dans etmenin yanı sıra Talin aynı zamanda Agos gazetesinde çalışmış, 2010 yılında “Feriköy - Anılarda … Şimdi” ve 2023 yılında “Beyoğlu Tılsımı” kitaplarını yazmıştır. 2011 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler yüksek lisans programından “Hemşinlilerde Unutarak ve Gizlenerek Var Olmak” teziyle mezun olan Büyükkürkciyan, 2008 yılından bu yana İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne Sanatları programında “Hareket Teknikleri” dersini vermektedir.
İşlerinden bazıları:
“Maddenin Doğasına Aykırı”, 2023 açık prova Mayıs - Salt Galata.
“Bak - Sen” ilk gösterim, 2019, 23. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali - Arter.
“Bir Kadın” ilk gösterim, 2017 Dünyada Bir Köşe Festivali - Bomonti Ada
“Tekinsiz” ilk gösterim - 2015,Torunlar sergisi – Depo
“Lokum” ilk gösterim, 2012,18. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali - Üsküdar Tekel Sahnesi.
“Mesele”, ilk gösterim, 2010,17. İstanbul Uluslararası Tiyatro Festivali - Kumbaracı 50
“Mekanizmalar” ilk gösterim, 2009 - Ritz Carlton Oteli Tiyatro Salonu
“Tersi –Düz” ilk gösterim, 2008, 16. İstanbul Uluslararası Tiyatro Festivali
“40. Kapıyı Açarsan...” ilk gösterim, 19 Ocak 2008, İstanbul Fransız Kültür Merkezi - Hrant Dink anısına.
“Tepetaklak”, ilk gösterim, 2007, İstanbul Dans Festivali - Garaj İstanbul
Ders/Atölyeleri
Doğaçlama Dans Atölyesi
Bu atölyede çocukken içimizde olan oyun oynama güdüsünü şimdiki anda hatırlayarak oyunda koyduğumuz kurallar gibi kurallar koyup grupça doğaçlama dans etmeyi deneyimleyeceğiz. Kurallar içinde özgür olduğumuzun ayırdına vararak dans edecek, grupça doğaçlayacağız. Doğaçlarken kişi kendi içsel yolculuğunu yapar, kendisini daha önce göremediği gibi görür. Doğaçlama yapmak dansçıları geliştirdiği gibi daha önce dans etmemiş kişilerin de kendileriyle yakın ilişki kurmasına olanak sağlar. Doğaçlama dansın sağaltıcı bir yanı vardır. Bu sağaltım siz farkına varmadan gerçekleşir.
Doğaçlama dans etmeye başlayan bir kişi anda kalmayı yeniden öğrenir. Doğaçlama tekniğini geliştirir. Kendisinin oyun oynamasına izin verir. Bu durum tiyatrodaki gibi önceden üzerine çalışılmış karakterlerin duygularını geri çağırıp sahnede sergilemeye benzemez. Doğaçlayan kişi o anda kendi yaşadığı, durum, duygu ve oynama potansiyeliyle seyirci karşısında var olur. Bu durum insanda bir esrime ve esrime sonrası mutluluk etkisi yapar. Doğaçlayan kişi gevşer, o anda kendisiyle buluşur, özgürce dans eder.
Kendisini tanımak isteyen herkese açıktır. Dansçı olanlar veya olmayanlar katılabilir. Çorap veya çıplak ayakla dans edilecektir.
